Saturday 11. July 2020
Media
Vatican News, 08/12/2018

 

COMECE podržao "Global Compact"

 

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) objavilo je priopćenje o podršci Katoličke Crkve Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju

 

 

Vatican News - U Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, koji će biti usvojen 11. prosinca u Marrakechu, prepoznaje se zajednička odgovornost vlasti i društva zemalja odlaska, prijelaza i dolaska migranata kako bi se migracije stavile pod kontrolu u korist svih uključenih – stoji u priopćenju luksemburškog nadbiskupa i predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europske unije, msgr. Jean-Claudea Hollericha.

 

Sigurnost za migrante i društvo

 

Dokument je rezultat opsežnih pregovora, a njegov je cilj pružiti sigurnost i zaštitu migrantima i društvima domaćinima promicanjem putova legalne migracije, čime se sprječava trgovanje ljudima, smrtonosna putovanja, raspad obitelji i nasilje – stoji u priopćenju.

 

Osobe koje imaju lice 

 

Slijedeći riječi pape Franje, u priopćenju se dalje navodi da Katolička Crkva u Europi potvrđuje zajedničku odgovornost za prihvaćanje, zaštitu, promicanje i integraciju migranata i izbjeglica. Riječ je iznad svega o ljudima koji imaju lice, ime i pojedinačnu životnu priču, te zaslužuju da ih se poštuje u skladu s njihovim ljudskim dostojanstvom i temeljnim pravima.

 

Politika EU i država članica

 

Biskupi također upozoravaju da u unutarnjoj i vanjskoj politici Europske unije i država članica, i u pitanjima migracija, u središtu treba biti ljudska osoba i njezine stvarne potrebe te opće dobro. S obzirom da je tekst Ujedinjenih naroda u posljednjoj fazi usvajanja, Vijeće biskupskih konferencija Europske unije potaknulo je nacionalne političke vlasti da odgovornost za globalno zajedničko upravljanje međunarodnim migracijama utemelje na vrijednostima pravde, solidarnosti i suosjećanja. Biskupi na kraju priopćenja ohrabruju države članice Europske unije da Globalni sporazum za sigurnu, urednu i redovnu migraciju učine uspješnim za zajedničko dobro čitavog čovječanstva.

 

Giada Aquilino, Mate Žaja

Vatican News

Photo: ANSA

Contact us
19, Square de Meeûs
B-1050 Bruxelles
T + 32(0)2 235 05 10
Display:
http://www.comece.eu/